Zpráva o podnikání v prostorách BDŠ

Cca před 3. týdny zjistil pan Jílek, že v našem objektu je registrována s.r.o, bez svolení BDŠ , která není vázána na žádného z členů družstva. Paní Menčíková oslovila Živnostenský úřad ( dále Ž.O.) ,aby nám sdělil jaké firmy či fyzické osoby jsou registrováni v našich objektech.  Výsledkem je, že prostorách BDŠ jsou registrováni i jiné společnosti a či fyzické osoby , jejichž vlastníci jsou členy družstva  ale nemají například označenou provozovnu u vchodu řádně dle živnostenského zákona.  V případě kontroly a zjištění tohoto nedostatku může Ž. U. uložit pokutu až do výše 50000 Kč a to jak FO , nebo S.r.o. tak i BD Švédská , když nebude vědět , že v jeho prostorách tyto osoby nebo společnosti podnikají. Je tedy potřeba, aby členové družstva, kteří mají provozovnu zaregistrovanou na své soukromé adrese (Švédská 25, Pasecká 25,27) popřípadě zde mají registrovanou s.r.o. , tento nedostatek neprodleně odstranili. Zde přikládám shrnutí ze zákona.

1) Pokud má fyzická osoba (dále FO) živnostenské oprávnění a adresa trvalého bydliště je shodná se sídlem, neřeší to živnostenský odbor JBC, pouze by to měla dát FO na vědomí BDŠ, protože FO není majitelem bytu.

2) Pokud má FO na adrese bydliště nejen sídlo, ale i provozovnu, musí mít souhlas BDŠ a zároveň musí být provozovna označena na vstupních dveřích domu.

3) Společnost s ručením omezeným (dále s.r.o.) musí mít souhlas BDŠ, protože se nejedná o místo trvalého bydliště a sídlo, ale o sídlo a pravděpodobně i provozovnu. S.r.o. musí mít provozovnu – sídlo označenu zvenčí budovy.

4) Pokud zde nemá FO trvalé bydliště a je nahlášeno sídlo či provozovna, řešit s odborem a musí být povolení BDŠ.

Krátce se ještě o tomto problému zmíníme na mimořádné schůzi 25.10.2018.

Žádám vás všechny , kterých se tato skutečnost týká, aby jste dali vše do pořádku. Kontrola ze Živnostenského úřadu je již ohlášena.


S pozdravem    Představeno BDŠ     22.10.2018.